GODA RECEPT


Lisas saffransbiscotti 
ca 40 st

2 ägg
2 pkt saffran
100 gr rostade mandlar 
100 gr smör
1 dl socker 
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Hacka mandel grovt
2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet
3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och kletig deg
4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. 
    Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter
5.Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen  
    igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i en 75 grader varm ugn

Lycka till !



Brie med toscanöttäcke
Servera brietårtan rumstempererad att alla smaker kommer fram 
1 tårta 
200 gram mandel, valnötter och hasselnötter 
200 gram smör
1 dl strösocker
0,5 dl honung 
2 msk vetemjöl
1 lite brietårta, a 600 gram
Päron, sharonfrukt och physalis till garnering

1. Rosta nötterna lätt under omrörning i en torr stekpanna i ca 5 minuter
2. Smält smör, socker och honung. Tillsätt mjöl och nötter och låt sjuda 5 minuter. 
3. Fördela toscasmeten på osten.
4.Baka tårtan i 200 grader i ca 8 minuter tills knäcksmeten har fått lite färg. Garnera med frukt.

Lycka till !!



Pepparkaksmuffins 
ca15 st 
Receptet hämtat från Mia Öhrn
100 gram smör
3 ägg
2 dl socker
2,5 dl (150g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk malda pepparkakskryddor
1,5 dl mjölk 

1.Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen eller en bunke i mikron.
2.Vispa ihop äggen med sockret i en bunke
3. Blanda mjöl, bakpulver, salt, och pepparkakskryddor och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör även ner det smälta smöret. 
4. Fördela smeten i muffins formar och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
5. Fortsätt med att dekorer eller ät dom som dom är 
mumsigt goda :-) 

Lycka till !



Lakritskola 
med citron och flingsalt

(Recept från tidningen Lantliv)
Underbar mörk kola med både smak av choklad och lakrits. Extra skjuts får smaklökarna av citron och flingsalt. Tvätta citronen noga innan du river skalet (och köp gärna ekologiska) eftersom citrusfrukter ofta är väldigt besprutade. Lakritspulver hittar du i välsorterade mataffärer eller på nätaffärer som säljer bakprylar.

ca 50 kolor

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2,5 tsk lakritspulver eller ca 10 st krossade turkisk peppar
1 citron, finrivet skal från
1 tsk flingsalt

Klä en form, ca 15 × 20 cm, med ett smort bakplåtspapper. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och koka kraftigt tills termometern visar 123° eller smeten klarar kulprovet. Rör ner lakritsen. Häll smeten i formen, strö över flinsalt och citronskal och låt stelna i kylskåp. Klipp eller skär kolan i ca 50 bitar. Lägg i fina formar eller rulla in i papper.


Lycka till !!


LAX MED INGEFÄRA- OCH 
VITLÖKSTÄCKE MED LIMESMÖR
(4 portioner)

4 msk smör 
4 laxfilee'r
2 tsk flingsalt
färskmald svartpeppar
4 msk smör
2 lime
4 vitlöksklyftor, pressad
4 tsk riven färsk ingefära 
1 påse babyspenat 
15 cm purjolök 

Värm ungen till 180 grader.
Lägg 4 msk smör i ungsform. Täck sedan formen med spenat och purjolök.
Lägg laxbitarna på spenatbädden. 
Krydda med salt och peppar och en pressad vitlök på varje file'. Riv skalet från limen och sprid ut över laxen. Skala ingefäran, riv den och fördela även detta över laxbitarna. 
Lägg en matsked smör på varje laxfile. 
Grädda i ung i 15-20 minuter.

BLOMKÅL OCH BROCCOLIMOS
(4 portioner)

1 Halv blomkål och 1 broccolihuvud
2 dl vispgrädde 
svartpeppar, havsalt
1 vitlöksklyta (om du vill mycket vitlök redan i fisken)
1 msk smör

Häll grädden i en kastrull, skär upp kålen och lägg över i kastrullen. 
Koka upp under uppsikt och låt puttra till kålen blivit mjuk, 10-15 minuter. 
Krydda och lägg i en vitlöksklyfta och mixa med stavmixer. 
Blanda i smöret och servera som tillbehör till måltiden.

Smaklig måltid 


Choklad och banan kaka 
med peanut frosting 

Ingredients:

120g unsalted butter 100g dark chocolate3 medium bananas 160g light brown sugarPinch of salt2 large eggs150g self raising flour plus 1 extra tablespoon (for the bananas) For the icing you need: 150g smooth peanut butter225g cream cheese1 teaspoon of vanilla extract300g icing sugarA few drops of whole milk 
Method for cake:
  1. Preheat the oven to 180.
  2. Butter and dust with flour, a 20cm round or heart shaped tin.
  3. Mash the bananas and coat them with one tablespoon of flour.
  4. Melt the butter in a saucepan.
  5. When melted, add the chocolate and take off the heat.
  6. When both melted, add the bananas and stir until incorporated.
  7. Beat the eggs and add them with the sugar and salt. Mix.
  8. Add the flour, a third at a time. Do not over mix, stop stirring as soon as the mixture comes together.
  9. Put the mixture into your tin and put into the oven for 45 to 55 minutes depending on your oven. You may need to cover the top with tin foil after 25 minutes to stop it from over browning.
  10. Your cake is done when a piece of uncooked spaghetti inserted into the middle of your cake comes out clean.
Note: Your cake may crack across the top. This is due to the high amount of liquid in the cake. Don't worry. the icing will make it look pretty again!
Method for icing:
Once the cake is completely cold you can ice it. You can make the icing in advance and keep it in the fridge until  you need it.
  1. Stirring by hand- mix the peanut butter, cream cheese, vanilla, salt and half of the icing sugar (It is important to do this by hand because the cream cheese can split and go watery if over mixed).
  2. Once mixed together, add the icing sugar a third at a time, followed each time by a drop of whole milk.
  3. Taste the icing! Add more peanut butter if you like it.
  4. Mix until the icing sticks to the spoon but could be easily spread.
  5. Using a palette knife, spread the icing across your cake and decorate with crushed flake bars and glitter!


Donnas spenat sallad 
4 personer

2 klyfter vitlök, halverade
2 msk vitvins vinäger
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk senaps pulver
1/2 tsk svart peppar 
6 msk olja (vilken du vill jag använde rapsolja)
1 påse spenat, ta bort stjälkarna
3 vårlökar fint hakat 
Champinjoner, skiva dom till ett T
Blomkål, skiva dom till ett T
3 Kyckling filler , hakade i fina kuber :)

Blanda dom först 7 ingredienserna i en burk, skaka och ställ i kylskåpet.
Under tiden förbered salladen och ställ i kylskåpet
Stek kycklingen i lite smör, salta och peppra efter smak

Precis innan du skall servera bland alla ingredienser rör om och njut !

Lycka till !!




 Lisas Tonfisksallad  
4 personer

4 Tonfisk stekar
6 medel kokta ägg
1 ask körsbergs tomater 
1 påse blandsallad
2 stjälkar vårlök
1 avokado 
1 näve sockerärtor
olja och socker
paramasan

Börja med att steka tomaterna i lite socker och olja, dom får en lite godare smak, 
koka äggen 
under tiden skölj och hacka dom resterande grönsakerna 
blanda allt i en fin skål tillsammans med ljumna tomaterna
stek tonfisken i lite smör med salt och peppar 
Server salladen med lite parmasan
Lycka till och njut !



1 kommentar:

  1. Vilka goda recept du har! Har du hört om sajten Hittarecept.se?

    Om du är intresserad av att få mera trafik till din blogg så rekommenderar jag att du registrerar dig på Hittarecept.se! Just nu indexerar vi över 300 000 recept och via oss kan bloggarna på vår matbloggstoppen få t.o.m. 10 000+ besökare per vecka!
    Du registrerar dig enkelt här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

    Mvh
    Ann-Sofi

    SvaraRadera

Tack för din söta kommentar den värmer så gott !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails